Tingsrätten bryter mot grundlagen!

Det har varit en lugn och skön sommar efter domen mot The Pirate Bay (TPB). Nu är dock piratjägarna igång igen. Stockholms tingsrätt beslutade i måndags att censurera TPB i väntan på en stämning. De stängde inte ner hemsidan utan tvingade internetoperatören Black Internet att stänga av åtkomsten till sidan. Annars skulle de tvingas betala en halv miljon kronor. Detta gjorde de, men TPB var uppe igen samma dag. Värdelöst, alltså.

Det förändrar dock inte det faktum att Tingsrätten brutit mot grundlagen. Christian Engström förklarar:

”I Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna står det att var och en ska ha frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser. Ibland kan man dömas i efterhand för vad man har spritt, men det ska inte få förekomma att myndigheter ger sig in och hindrar spridningen i förväg.”

Detta ingår alltså i svensk grundlag. Som Tingsrätten fullkomligen skiter i. Nu behöver man inte ens vara piratpartist för att bli upprörd. Förstår ni allvaret i detta? Ska det vara på det här viset? Jag blir mer och mer övertygad om att min misstro till det svenska rättväsendet är berättigad.

Piratpartiet gör en liknelse i sitt pressmeddelande om att det är som att McDonalds skulle stämma Burger King, och att stämningen gick ut på att få Sergels Torg avstängd (där Burger King ligger) – och McDonalds skulle få som de ville. Burger King kan fortfarande ha öppet och driva sin verksamhet, men inga kunder kan komma dit.

Denna dom upphäver budbärarimmuniteten, som innebär att budbäraren av viss information aldrig kan hållas ansvarig för vad den förmedlar. Detta gäller både Posten, tele- och internetoperatörer. Det har aldrig rådit delade meningar om saken, förrän nu. Skulle ringa och trakassera dig så hade du kunnat stämma både min och din mobiloperatör (om vi har olika operatörer) för att de tillåtit olagligheter framföras genom deras nät. Med den här domen som förebild hade du antagligen vunnit målet.

Rick Falkvinge kan få avsluta detta inlägg:

”Lobbyn har nu perverterat lagen från, som den var, att ”alla som medvetet begår upphovsrättsintrång kan dömas för det” till att ”alla som inte aktivt hindrar upphovsrättsintrång på alla sätt de kan, även om de inte känner till sjäva intrången, inklusive att mobba ut sådana som inte är dömda för något, kan dömas för medhjälp”. Det här är otroligt samhällsfarliga tendenser.” –  Piratpartiets Nyhetsbrev 2009-08-27

Annonser

9 tankar om “Tingsrätten bryter mot grundlagen!

 1. Josefine Lande skriver:

  Satt igår på Waynes Coffe på något som vi kalla för Piratfika. Jag och Mattias (kommunledaren) diskuterade det här då, det är ju så sjukt som det bara kan bli..
  Blir illamående och arg bara jag tänker på det!

  • Johan Borg skriver:

   Mysigt med piratfika! Mindre mysigt med ett korrupt rättsväsende. Trodde aldrig att vi i sköna, duktiga lilla Sverige hade sådana här problem. Joho. Visst har vi det. Hemsk tanke.

 2. Hampus skriver:

  Mhm… Känns som att man lika gärna kan förbjuda syre till det svenska folket, Vi behöver torrents och fildelning på 2000-talet! Varför kväva evulution och teknik?

 3. Tor skriver:

  ”Med den här domen som förebild hade du antagligen vunnit målet.”

  Det tror jag inte. Om Black Internet hade påtalat att det inte är möjligt för dem att blockera enskilda verk på det sätt som skiv- och filmbolagen yrkade då hade utgången förmodligen blivit en annan eftersom tingsrätten då hade tvingats göra en proportionalitetsbedömning av konsekvenserna. Dessutom är detta beslut inte prejudicerande på något sätt.

  Läs gärna Juristens Funderingar.

  • Johan Borg skriver:

   Jag tror du är mer bevandrad i juridikens labyrint. Du har säkert rätt. Men hemskt är det.

   • Tor skriver:

    Nej, jag är inte så väldigt bevandrad. Jag bara läste innantill vad som uttryckligen står i tingsrättens beslut.

    Bloggaren Juristens Funderingar håller tydligen inte med. Jag har litet svårt att förstå varför, men jag är nog benägen att lita på honom.

 4. Johan Borg skriver:

  Okej! Tack för inputen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: