respondatis_2

Dagens kommentar kommer från en användare på Bilddagboken. Jag skrev en kommentar om Bilddagbokens nya funktion Fokus, om hur den utnyttjas av människor som bara söker ytlig bekräftelse och ställer frågan: ”Ser jag bra ut?”

Responsen jag fick löd:

DumberThanLena
juni 22, 22:38

Du kan då inte kunna mycket om mänskligheten.

Alla behöver olika sorters saker för att må bra – Så som att du behöver din tro. Vad är skillnaden att söka Guds bekräftelse och att söka randoms bekräftelse? Du söker bekräftelse exakt som dom gör, för att må bra.

Ett utseende ska man få uppmärksamhet för, om ingen fick höra ”Du är söt” lite då och då – Så skulle inte folks självförtroende för det yttre öka. Man behöver ett självförtroende för både det inre och det yttre.

Och som sagt, alla behöver olika mycket bekräftelse och uppmärksamhet – Alla är inte lika, alla är inte som du.

Johan Borg
juni 22, 23:58

Det jag menar är att det yttre är inte något att ställa på podiet. Du borde inte bygga upp ditt självförtroende på ditt utseende. Då lägger du för mycket vikt på det ytliga istället för det som verkligen betyder – nämligen hur du är som person, vad du gör, hur du behandlar andra människor, vad du vill göra med ditt liv osv…
Koncentrerar man istället på insidan med längtan att bli en godare medmänniska och söka meningen med livet – istället för att längta efter att trimma kroppen med dieter och hitta den där perfekta vikten eller frisyren – så kommer självförtroendet för de yttre också. Det som säger ”Jag duger som jag är. Om luggen ligger till vänster eller höger spelar egentligen ingen roll.” – Det är det man vill uppnå. Och det kan man inte om man försöker söka ytlig bekräftelse via exempelvis Fokus här på Bilddagboken.

Skillnaden mellan den bekräftelse jag söker hos Gud och den man kan söka bland andra människor är att Gud är beständig. Det är inte mitt yttre. Min kropp är förgänglig, den bryts ner. En allvarlig brännskada kanske fördärvar mitt ansikte. Då faller hela mitt självförtroende plötsligt, om jag byggt upp det på ytligheter. man behöver inte vara så extrem. Det räcker med att det kanske regnar på väg till skolan och totalt sabbar din frisyr, eller att du inte hittar den där t-shirten som du bara MÅSTE ha för att matcha skorna. Det kan förstöra hela din dag. Ja, du kanske rentav vägrar visa dig utanför dörren på grund av det. Hur bra låter det egentligen? Hur mycket är då utsidan värt?

Ha det!

Sedan fortsatte vår ordväxling, och hon skrev tillbaka till mig:

DumberThanLena
juni 23, 00:03

Har inte påstått att du ska bygga ditt självförtroende genom ditt yttre, utan att du ska ha både självförtroende för ditt yttre och inre. Du är ganska dubbelmoralisk, du sitter och klagar på fjortisar, eller höll med på klagomål. En fjortis ser man oftast genom utseendet, dvs du dömmer folk efter deras utseende istället för hur dom är. Att bli en godare människa? Sådant är bullshit, människan är inte god, vi är ren ondska med en ridå.

Utseende ger vänner, vänner ger självförtroende – Tänk på det.

Ingen duger som dom är, människan är perfektionister och därefter duger ingen som dom är – Förutom i kärlek.

Visst är det en skillnad, men båda söker efter bekräftelse – Av en random igentligen, du vet inte vem Gud är – Du vet vem han sägs vara.

Mänskligheten klarar sig inte bara på sitt inre, då vi är perfektionister och behöver ha det bästa inret och yttret vi kan ha.

Johan Borg
juni 23, 00:25

Det där är ett rätt värdelöst argument. Jag skulle lika gärna kunna vända på det och säga att det är du som dömer folk efter deras utseende eftersom du antar att en fjortis ser ut på ett särskilt sätt, och därefter anklagar mig för att göra det. Du definierade det. Jag har inte sagt något. Det här kan gå runtruntruntrunt… Så vi lägger ner den biten.

Du har delvis rätt. Människan föds som en god varelse, men vi har alla ärvt synden. Den finns tyvärr nerlagd i oss och vi gör alltid fel och kommer alltid göra fel.
I Romarbrevet kapitel sju, vers nio står det till och med:

”Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.”

Men, Jesus kan förlåta allt detta för att vi ska kunna komma nära Gud. Synden är vad som skiljer oss ifrån varann. Den krossade Jesus när han dog och uppstod och därmed besegrade döden – synden. Han vet att vi inte kan stå emot synden. Han har ju själv blivit frestad. Det är skitsvårt! Vi är ju bara människor. Därför duger vi som vi är, eftersom Han har förståelse för oss. Därmed får vårt liv mening och då blir vikten av vårt utséende försvinnande liten.

”Utseende ger vänner, vänner ger självförtroende” Vilket värdelöst påstående. Så om jag inte ser bra ut får jag inga vänner? Om jag inte ser bra ut kan jag inte ha ett liv värt att leva? Om jag inte ser bra ut kan jag lika gärna lägga mig ner och dö? Visst måste väl livet vara större än så!

Matteus skriver i Matteusevangeliet kapitel sex, vers 25:
”Därför säger jag [Jesus] er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna?”

Folk tenderar att blanda ihop politik och religion rätt ofta. Jag har inte läst om en politisk ideologi som jag suttit och tänkt: ”Hm, det här håller jag med om. Det kör vi på.” Nej, jag har bett en bön till någon däruppe för att se om den påstådda ”Guden” finns och fått svar. Han har berört mitt inre, och han har gett mig otroliga bönesvar och låtit mig och många i min omgivning vara med om skithäftiga under och mirakler. Jag vet vem Gud är, inte för att jag hört andra prata så fantastiskt om homom, utan för att jag själv haft personliga upplevelser med honom. :)

Märkt , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: