Systemkamerahysteri

systemkameror

Jag och Hanna har diskuterat lite om denna extrema kamerahysteri som utbrutit på senare tid. Nu ska alla ha en, vare sig de är seriösa amatörfotografer eller inte.

Först kanske vi ska reda ut vad en systemkamera är.
Som ni ser på bilden ovan är de större än vanliga kompaktkameror. Du kan göra i princip vilka inställningar du vill och även använda tillbehör som andra objektiv, externa blixtar, filter osv… De har även en större och bättre sensor än en kompaktkamera, vilket ger en högre bildkvalitet. Mer info.

Priserna sträcker sig allt från 5000 ända upp i 300 000 kronorsklassen och det är de billigaste modellerna som är eftersökta. Du kanske känner igen modeller som Canon 400D, Nikon D40x eller Olympus E-420.
Jag vet inte hur många gånger jag läst på exempelvis Bilddagboken kommentarer som: ”Shiiiit, vad snygg den är! Vill haaaa!!!” efter att någon laddat upp en bild på någon av ovan nämnda kameror.

Varför stör detta mig? Självklart är det bra att priserna sjunker. Då kan de som verkligen behöver en mer avancerad kamera lättare få tag i en. Men det finns ju en nackdel.
De som verkligen inte behöver en mer avancerad kamera (sådana med en kompaktkamera som bara tar festbilder) vill ha en systemkamera, för att de är så stora, häftiga och ser så proffsiga ut.

Men det är inte det värsta. Det värsta är att detta inte enbart gäller kameror. Vi lever i ett konsumtionssamhälle som erbjuder oss så mycket prylar och grejer som egentligen är rätt onödiga. Men grejen är ju att vi inte ser något fel med det! Det är ju fullständigt normalt att vara prylkåt och sukta efter en just den där saken, för att den är så cool/häftig/fräck.

Jag skall inte sticka under stolen med att jag själv kan vara sådan ibland. Men vad jag märkt är att efter att man skaffat sig den där efterlängtade saken så är det inte lika kul längre. Kanske en vecka, högst två. Sedan blir den bara en av alla prylar som ligger och dammar i hörnet och man börjar jaga nästa pryl.

”Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.”
– Matt 6:19-21

Det är ett viktigt bibelord. Saker och rikedomar är förgängliga, de varar inte för evigt. Ingen mobiltelefon, kamera eller bil kan rädda dig – hur häftig och cool den än är. Men samlar du skatter i himlen och tjänar Jesus så ger det dig så mycket!Lägg tid och pengar på dina medmänniskor istället. Sukta efter kärleken!

אָמֵן

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: