Jättar, troll och Gud

Jag har just haft omprov i svenska. Det handlade om mytologi. Ett avsnitt i det häfte vi fått för att läsa på handlar om skapelsemyter. Den tar upp ett antal skapelseberättelser från olika kulturer – allt från regnbågsormar till Farmor Sköldpadda.

I samma avsnitt kan jag läsa om Bibelns skapelseberättelse. Detta förvånar mig inte. Att vi alla kom till av en slump är ju den allmäna uppfattningen. Gud finns ju inte!

Fråga ett i provet bad mig beskriva en annan skapelsemyt än den enligt Bibeln. Första gången beskrev jag evolutionsteorin som svar – det gjorde jag lite som en tyst protest. Eftersom skapelse- och evolutionsteorin är likvärdiga när det gäller vetenskaplig bevisningsgrund borde ju evolutionsteorin vara lika mycket ”skapelsemyt” som skapelseteorin påstås vara.

Så var visst inte fallet. Inte enligt min lärare i alla fall som inte gav mig några poäng för det svaret – men jag fick en kommentar: ”Det här är ingen skapelsemyt.” Jag hade visserligen inte förväntat mig mer än så, men det var kul att se vad jag fick för reaktion.

Hur kommer detta sig?Varför ses evolutionsläran som ett obevekligt faktum?

Själv anser jag att Bibelns skapelselära är den mest logiska. Inte för att jag är kristen och godtroget måste tro att Gud skapat världen, utan för att jag granskat både evolutions- och skapelseteorin ur en vetenskaplig synvinkel. Jag har hört välslipade argument från båda sidor och har nu bildat mig en uppfattning om hur världen kommit till.
Jag hade inte tänkt rada upp argument, åtminstone inte i den här artikeln, men däremot bjuda på ett citat:

”Det är nyttigt att då och då ifrågasätta det man länge tagit för givet.” – Bertrand Russell

Sedan Darwin kom med sin idé om att alla varelser ursprungligen kommer från samma urcell, har den etablerat sig starkare och starkare som ett faktum. Guds existens förnekas blint utan att man egentligen betraktar de faktiska argumenten.

Massmedierna har störst roll i det här. De verkar ha gaddat ihop sig och bestämt sig för att evolutionsteorin är en obestridlig sanning.
Jag menar, när var det senast du hörde om ett nytt experiment eller arkeologiskt fynd som ifrågasatte evolutionen? I de stora medierna kan jag inte komma på mig själv läst, hört eller sett något sådant på mycket länge.

Hur skall du kunna bilda en egen uppfattning när Aftonbladet gör det åt dig?

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , ,

17 thoughts on “Jättar, troll och Gud

 1. emiliius skriver:

  Det är intressant med evolutionsteorin, dock är det ganska svårt och svara på frågor man får ibland.
  Men jag brukar svara att jag inte bryr mig hur, och när för jag vet av vem och varför. :)

  Gött inlägg:D

 2. Cecilia skriver:

  Tjaaa världens bästa Johan!:D
  Sjukt kul att du har startat blogg, du är ju en mycket vis och klok människa så ser fram emot vad du har att säga :D och jag vet ju av tidigare saker du skrivit att du är gryyymt bra! så fortsätt med det du gör så kommer din blogg växa mer och mer! you rock man’! Gud välsigne dig min vän! kramar

 3. Johan Borg skriver:

  @ emiliius
  Förstår dig. Ofta blir evolution vs. skapelse-debatter rätt meningslösa. Det slutar ofta att man bara slår den andre i huvudet med argument som inte biter alls, hur välformulerade argumenten än är.

  Vi hade en väldigt intressant diskussion i Tisdagsgruppen. Vi kom fram till att man ofta tar en diskussion bara för att visa vart man står utan att egentligen vara öppen för att ta till sig den andres argument och åsikter.

  För att man skall få ut något ur en diskussion måste man ge och ta. Och det är svårt i sådana här sammanhang på offentliga sidor som vem som helst kan gå in på. Jag ser det själv också. Tycker det kan vara jättesvårt att veta när man skall ge upp och när man ska fortsätta debattera.

  För jag har haft otaliga argumentationer med exempelvis klasskompisar där motparten inte alls är öppen för någonting utan bara är ute efter att egga upp mig. Finna något de kan håna mig för.

  Jag kanske ska skriva ett blogginlägg istället. ^^

 4. Johan Borg skriver:

  @ Cecilia
  Tack! Känns skitbra att höra det från dig! :D

  *kramas lite*

 5. Micke skriver:

  Ja, du johan. Jag håller med. Det är ju helt omöjligt att få folk att förstå att Darwins teori bara är en teori och inget mer.

  Det var en riktigt dum komentar du fick av svenskaläraren!

 6. Johan Borg skriver:

  @ Micke:
  Jo, det är riktigt svårt, men helt omöjligt tror jag inte det är. Det är svårt i en större grupp människor, men öga mot öga med någon – det är då man kan förändra.

 7. Hanna skriver:

  Hej härliga Gudsföljare!

  Jag njuter verkligen av att läsa det du har att säga, för jag håller med till hundra procent och önskar att alla andra skulle göra det också. Hur som helst, riktigt riktigt riktigt bra åsikter framförda på ett lagom formellt sätt, kan hända det är någott snyggt ord jag inte fattar men men. Ska jag sätta en målgrupp skulle det bli gymnasieålder och äldre, mina föräldrar verkade gilla det också, de ”råkade” stå bakom och läsa lite innan. Positivt helt enkelt =)

  Vill verkligen uppmuntra dig att fortsätta med detta, för du gör det så bra! Gud välsigne dig i er kamp för det goda! <3

 8. Elin skriver:

  Att ingen någonsin nämner skapelseteorin i vare sig medier eller som ett vetenskapligt argument beror på att det inte FINNS några grunder förutom TRO, att skapelseteorin är mer sann än evolutionsteorin? Du ville inte nämna några argument här, sa du, men det som då gör mig förbryllad är VAD du egentligen har för argument. Jag kan helt ärligt säga att, utan att döma eller tycka illa om någon, att jag inte förstår kristna människor överhuvudtaget. Darwins teorier är forskade på, genom århundranden, och har många gånger blivit ifrågasatta – precis som din tro. Men Darwins teori har också blivit styrkt en hel del, av andra, opartiska människor. Man måste skilja på fakta, åsikter och tro. Jag menar, om Gud talar till dig i sömnen (och tro mig, jag har hört många som berättat att de hört Gud tala till dom i sömnen)säger att du har blå kalsonger, och du stenhårt tror på det – ska du då också ifrågasätta den vetenskapliga biologiska forskningen på det mänskliga ögat och påstå att alla andra som inte tror, ser fel?

  Jag har inget emot dig personligen, för jag känner inte dig, men jag kan inte heller säga att jag förstår dig, alls…

 9. Johan Borg skriver:

  @ Hanna:

  Tack, så hemskt mycket för lovorden! :) Dina åsikter tar jag till mig och begrundar.

  Gud välsigne!

 10. Johan Borg skriver:

  @ Elin:

  Det är också ett sätt att se på saken. Det finns mängder med vetenskapliga argument som visar på en skapare. Hade tänkt ta några av dessa i ett eget blogginlägg en dag.

  Skapelseteorin är den mest ifrågasatta teorin på området, och därför har forskare haft all anledning att med vetenskapliga ögon granska den. Detta har gjorts och mängder av böcker har skrivits på ämnet. En mycket bra författare jag måste rekommendera är Mats Molén: http://www.matsmolen.se/

  Håller helt med dig att man måste skilja på fakta och tro. Det är just därför jag tar upp detta om skapelseteorin. Den allmäna tron i samhället säger att skapelseteorin är förkastlig och meningslös – jag vill visa motsatsen.

  Exemplet med de blåa kalsongerna är ett dåligt sådant. Förstår din tanke, men Gud är inte irrationell! Det är ingen ologisk Gud jag förlitar mig på. När han talar till någon är det med ett syfte.

  Ha det!

 11. Nikals Skansén skriver:

  För det första
  ”du skall alltid ifrågasätta det du tar för givet” – Niklas skansén

  För det andra tycker jag att religionskunskapen bör vara öppen för alla möjligheter inte bara dom som den såkallade ”logikens lag” påtvingat oss.

  Think free, Be free.

 12. Johan Borg skriver:

  @ Nikals (Niklas?) Skansén:

  För det första, det håller jag med om.

  För det andra, vet jag inte riktigt vad du menar med den så kallade ”logikens lag”, och vilka ”möjligheter” du menar innefattas i denna.

  Återkom gärna. :)

 13. Sebastian Lundh skriver:

  ”Att vi alla kom till av en slump är ju den allmäna uppfattningen.”
  Nej, att vi kommit till utan att någon gud blandat sig in i det hela är den allmäna uppfattningen. ;) En viss skillnad.

  ”Själv anser jag att Bibelns skapelselära är den mest logiska. ”
  Hur är det logiskt att tro på det som det inte finns några som helst bevis för?

  ”Inte för att jag är kristen och godtroget måste tro att Gud skapat världen, utan för att jag granskat både evolutions- och skapelseteorin ur en vetenskaplig synvinkel.”
  Jag vill inte låta förolämpande, men det har jag verkligen svårt att tro.

  ”Sedan Darwin kom med sin idé om att alla varelser ursprungligen kommer från samma urcell, har den etablerat sig starkare och starkare som ett faktum. ”
  Precis, och med all rätt också. ;)

  ”Guds existens förnekas…”
  Nej, ”förnekas” är inte rätt ord eftersom att det förutsätter att folk verkligen vet att gud finns.

  ”Massmedierna har störst roll i det här.”
  Nu har jag inte läst allt det du läst, eller sett det som du har sett på tv, men enligt min erfarenhet så är det väldigt, väldigt sällan som evolutionsteorin tas någonstans i dags- eller kvällstidningarna, eller på någon av de vanliga tv-kanalerna. Hur har de en så stor roll?

  ”Jag menar, när var det senast du hörde om ett nytt experiment eller arkeologiskt fynd som ifrågasatte evolutionen? I de stora medierna kan jag inte komma på mig själv läst, hört eller sett något sådant på mycket länge.”
  1. De stora medierna ger fan i sådana hära saker. De bryr sig inte om naturvetenskapen, i alla fall inte i någon större utsträckning. SVT kanske har något mer om evolutionen än resten nu när jag tänker efter.

  Anledningen till att man inte hör om fynd som motsäger evolutionen är för att evolutionsteorin är sann.

  Här är VOF:s debatterande med Mats Molén (spännande läsning); http://www.vof.se/search.php?f=1&l=1&n=1&m=1&a=1&query=mats+mol%E9n

  Här är VÄLDIGT mycket mer försvar om evolutionsteorin (och annat med); http://www.talkorigins.org/origins/faqs-index.html

  En av evolutionsteorins förutsägelser; http://www.youtube.com/watch?v=m_c3CkSmT3c

  Lite om komplexiteten i bakterier; http://www.youtube.com/watch?v=srGYxZz9588

  Mer om komplexitet allmänt; http://www.youtube.com/watch?v=rW_2lLG9EZM&feature=related

  Här är ett svar på kreationisternas påstående om att abiogenesis är för osannolikt; http://www.youtube.com/watch?v=p3nvH6gfrTc&feature=related

  Hoppas att du lär dig lite.

 14. aboooow vilken blogg jaoo, peace brooh Y

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: